Lackning av Balsa och furu,
- Snabbt och tunt -

Modellens delar lackas för att den skall få en hård yta och för att träet inte skall suga upp vatten regniga dagar. Hög vattenhalt i träet gör modellen tung, mjuk och skev. Är skarvarna dessutom limmade med vattenbaserat trälim löses också fogarna upp.

Rätt sort och blandning
Lackning sker lämpligen med Hobbyträ Dope type A. Lacken bör spädas något, cirka 10%, för att bli lite mer lättflytande och tunn. Spädningen sker med cellulosaförtunning, vanligen sammansatt av Aceton och Toulen. Använd INTE Alcro standardförtunning, då den vitfärgar balsan.

Det första lacklagret
När man lägger på första lagret med lack suger balsan åt sig all lack den får på sig. Lägger man då på mycket lack blir modellen tung. Eftersom lacket går in i träet, sväller också balsan, vilket kan ge skevningar och profilfel. Första lagret måste alltså lackas mycket tunt. Doppa penseln i lacket och stryk av båda av penselns sidor mot burkens kant. Penseln skall nästan vara torr. Bestryk ena örats översida. Var noga så att du inte missar någon fläck. Bestryk därefter örats undersida. Lacka alltid både över och undersida samtidigt, så undviker du att översidan sväller och hinner stelna innan du hinner lacka undersidan. Fortsätt lacka modellens alla delar på samma sätt.


 

 

 

 

 

 

Fr vä: Alcros "Polerlack" , Zaponlack och Hobbyträ DOPE.

Slipning
När allt torkat så pass att modellen känns torr är det dags att slipa ner de fibrer som rest sig under lackningen. Om du känner på tex. vingen, känns den sträv som ett sandpapper. Slipa med våtslippapper 400, eller 800 kornstorlek. Slipa alla modellens delar tills att strävheten försvunnit helt.

Övriga lacklager
Med den första omgången lack har vi täppt till de flesta porerna i träet. Följande lager lack skall ge modellen en hård yta och ett kraftigare skydd mot vatten. Doppa penseln i lacket och stryk av ena sidan mot burkens kant. Stryk med penseln från knäcken mellan mittvinge - öra och ut mot vingspetsen. Nu är det viktigt att du inte går tillbaka och "bättrar på" en yta som blivit bestruken med andra lagret lack. Alltså: Lacka gärna ganska tjockt, men se till att du aldrig går tillbaks och bestryker samma yta två eller fler gånger. Om du gör det, löser du upp det underliggande lagret, vilket resulterar i tung modell med dåligt fuktskydd. Lacka alla modellens delar på samma sätt. Om det efter modellen torkat känns strävt igen kan du behöva slipa lite grann igen. Normalt sett, om du följer lackinstruktionen behöver du bara slipa efter första och andra lagret.

Lackade ytor skall kännas "plastiga"
För att få ett bra skydd mot fukt behöver vingen lackas 3 - 5 gånger och stabben och fenan 2-3 gånger. När modellen är färdiglackad skall alla ytor skall kännas "plastiga".

Färg och dekorering
En snyggt dekorerad Handluns är roligare att flyga med och visa upp för andra, än bara en enkelt klarlackad. Har modellen lite färg på vingarna blir den dessutom lättare att hitta på fältet. Normalt sett väljer man mellan att spraymåla, eller att lacka fast färgat papper på modellen. Det finns lite saker som kan vara bra att känna till innan man börjar.

Dekor av färgat modellpapper
Utklippta, eller utskurna bitar av färgat modellpapper fästes på vingen när andra lagret lack har torkat. Pappersbiten läggs på vingen och penslas över med Aceton. Pappret fastnar då i lacket. Fördelar med papper är att det förstärker vingen om pappret är av bra kvalité. Papper ger skarpa snygga kanter och rinner, eller kladdar inte. Pappersdekor är ganska billigt. Nackdelar är att färgen bleknar ganska snabbt och att det måste lackas över med flera lager lack för att blir fuktbeständigt. Därför blir det snabbt tungt om man vill dekorera större ytor. Vissa papper krymper dessutom när de blir fuktiga och kan då ge skeva vingar.


 

 

 

 

 

 

Sprayad dekor. Här Biltema flouroscent grön hobbylack


Dekor av sprayfärg

När modellen är helt färdiglackad med klarlack kan man spruta på dekor med sprayburk. Speciellt lämpligt är flouroscerande färger i orange, eller röd. Man bör undvika grön och brun, eftersom allt på fältet normalt sett är antingen grönt, eller ljusbrunt. Fördelarna med sprayfärg är att det går snabbt att lacka och att man får klara färger som håller sig fina över lång tid. Speciellt bra är de flouroscerande färgerna. Nackdelar är att färgen lätt kan rinna och att tjocka lager, eller stora ytor av färg väger mycket. Sprayfärg kostar mer än motsvarande pappersdekor.

/Martin T